Laserbehandling har positiv effekt på sår som inte vill läka.

En publicerad studie beställd av Skellefteå kommun gjord av Marianne Degerman visar i median 123 dagar snabbare läkning av svårläkta venösa sår hos sköra äldre i jämförelse med kontrollgruppen från kvalitetsregistret RiksSår. Studien drar slutsatsen att användning av laser som tillägg vid behandling av svårläkta sår kan förkorta läkningstiden, främja läkning och spara tid och resurser för patienter, yrkesverksamma och vårdinstitutioner.

Studien visade även att sårets ålder innan laserbehandling påbörjades, inte påverkade den tid som krävdes till läkning.  Det innebär tex att ett sår som inte läkt på flera år kan läka lika snabbt med laserbehandling som ett sår som varit öppet i 6 veckor.  Studiens fynd står i kontrast till andra sårstudier (som inte använde laser) som har visat att ju längre ett sår har stått öppet desto större risk är det att såret inte kommer att läka.

Testgruppen som fick laserbehandling var lite skörare, lite äldre, hade fler underliggande sjukdomar, hade sår med lite större såryta jämfört med kontrollgruppen från kvalitetsregistret RiksSår.


Studien är finns att ta del av i PLoS.

Forskning och evidens.

Hos PubMed finns fler studier och rapporter angående laserbehandling. Här länkar vi till ett urval.

Laserbehandling kan påskynda läkning och lindra smärta och inflammation.

Man vet sedan tidigare att laser kan ha positiv inverkan på flera olika besvär i muskler och leder som tex vid ryggbesvär, artroser, senbesvär, hälsporre, och inflammationer.

Laserljuset stimulerar cellerna och kroppens naturliga läkningsprocess och läkningen påskyndas. Utfallet varierar beroende på flera olika faktorer. Immunförsvar, ålder, nutrition, och övrig hälsa påverkar.

Glad äldre dam med käpp som sitter i soffa

Behandlingen är icke invasiv och kräver inga ingrepp. Den sker i huvudsak genom en punkt-för-punkt-appliceringsmetod på, över och omkring ett smärtområde eller skada. Enligt Skellefteå kommuns studie ges de bästa effekterna vid svårläkta sår hos sköra äldre med laserbehandling två gånger i veckan. Behandlingstiden är beroende på såret storlek och diagnos, ju mindre sår desto kortare behandlingstid.


Svårläkta sår bör behandlas av utbildad personal som också har en helhetsbild av patientens vårdbehov och övrig medicinering.

Ljus påverkar oss. Människan har utvecklats under solen och i harmoni med ljusets växlingar under dygnet och året.

Våra celler reagerar olika på olika sorters ljus och ljus har förmågan att påverka olika processer hos människa. Som exempel påverkar UV-ljuset från solen kroppens produktion av D-vitamin vilket i sin tur påverkar kroppens immunförsvar positivt. Exponering av UV-ljus kan även lindra psoriasis.

Ljuset som används vid en laserbehandling för att lindra smärta och inflammation samt påskynda läkning är en viss typ infrarött ljus som har visat sig kunna stimulera läkningen i kroppen. Det påverkar bland annat energiproduktionen i cellen och lokalt immunförsvar. Laserljusets våglängder stimulerar mitokondrierna i cellen och dessa har en stor betydelse för cellens utveckling. I cellerna sker processer för läkning.

Irradia - medicinsk laser för påskyndad läkning

Irradia Woundcare utrustning för laserbehandling

Irradia är specialiserade på utrustning för laserbehandling för att påskynda läkning, lindra inflammation och smärta. Vi har vår tillverkning och servicepersonal i Sverige.

Vi demonstrerar gärna våra produkter och det finns även möjlighet att låna utrustning för att prova i din verksamhet. Fyll gärna i formuläret så hör vi av oss så snart vi kan.